medicijnen-op-reis

Medicijnen mee op reis? Dit moet je weten

Ga je op vakantie en moet je medicijnen mee op reis? Lees dan deze blog van Condors.nl goed door. In veel landen kun je als reiziger namelijk niet zomaar medicijnen meenemen tijdens je vakantie. Het kan zijn dat jouw medicijnen vallen onder de Opiumwet. Dit is een Nederlandse wet waarin het onderscheid wordt gemaakt tussen hard- en softdrugs. Sommige medicijnen bevatten stoffen die onder de Opiumwet vallen en die kun je dus niet zonder verklaring meenemen op reis.

Hieronder een aantal voorbeelden van medicijnen waar een verklaring voor nodig is;

  • Slaap- en kalmeringsmedicijnen zoals Diazepam, Oxazepam en Temazepam
  • ADHD-medicijnen als Dexamfetamine en Methylfenidaat (zoals Ritalin, Medikinet of Concerta)
  • Sterke pijnstillers als Oxycodon, zoals Oxynorm en Oxycontin
  • Medicinale cannabis

Verklaringen

Er zijn twee soorten verklaring om medicijnen die onder de Opiumwet vallen legaal in te voeren.

  • Binnen Europa: Schengenverklaring
  • Buiten Europa: Engelstalige medische verklaring

Het Schengenverdrag is een afspraak tussen Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Als je buiten Europa op vakantie gaat, dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig voor bepaalde medicijnen. Op de website van het CAK wordt uitgelegd hoe- en voor welke landen je een verklaring moet opvragen.

CAK is onder andere verantwoordelijk voor het verlenen en behandelen van aanvragen voor farmaceutische vergunningen en opiumontheffingen. Sinds 1 januari 2015 is dit in handen van CAK, hiervoor werd dit afgehandeld door Farmatec.

Een medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig, mits er uiteraard geen wijzigingen in dosis of type medicijnen zijn. De medische verklaring kan meerdere keren binnen dat jaar gebruikt worden. De medische verklaring moet je laten invullen door je behandelend (huis)arts en laten legaliseren door het CAK.

Het is verstandig om voor je reis nog even te informeren bij de ambassade van het land waar je naartoe reist, welke regels daar gelden en welke verklaringen nodig zijn.

Medicijnpaspoort

Het is verstandig om sowieso een medicijnpaspoort (ook wel Europees Medisch paspoort of geneesmiddelenpaspoort genoemd) mee te nemen op je reis. Hierin staat opgesomd welke medicijnen jij gebruikt en of je overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Je kunt dit medicijnpaspoort opvragen bij jouw huisarts, apotheek, medisch specialist, patiëntenverenigingen of medische hulpdiensten. Onthoudt wel dat een medicijnpaspoort geen vervanging is voor een Schengenverklaring of een Engelstalige medische verklaring. Een medicijnpaspoort is geen officieel reisdocument.

Vraag de verklaring op tijd aan!

Het kost veel tijd om een verklaring voor het meenemen van medicijnen op vakantie aan te vragen, laat je hierdoor niet verrassen. Het duurt ongeveer tussen de twee en vier weken voordat de aanvraag wordt behandeld en verwerkt. Controleer dus op tijd of jouw medicijnen legaal mee kunnen naar het land van jouw bestemming.

Neem jouw medicijnen altijd mee in de originele verpakking inclusief etiket van de apotheek. Het is hierdoor duidelijk zichtbaar dat het om een medicijn gaat en niet om een drugsmiddel.

Dit artikel van Condors.nl is geen advies. Informatie over wet- en regelgeving is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en typefouten. Bij twijfel raadpleeg altijd de bevoegde instanties!