tips jetleg

7 tips tegen een Jetlag

Het is natuurlijk een fantastische ervaring om naar een ver land te gaan, maar door het verschil in tijdzones kun je last krijgen van een jetlag. Het is altijd even wennen aan het nieuwe ritme van je vakantiebestemming. Wij geven je graag een aantal tips om snel van je jetlag af te zijn.

1. Slaap goed van te voren

Zorg dat je een goede nacht hebt voordat je vertrekt, zodat je weer wakker bent bij daglicht. Een verandering in je routine helpt niet om te wennen aan een andere tijdzone.

2. Eet niet te veel

Ga op de luchthaven of tijdens de vlucht niet te veel eten. Je spijsvertering kan langzamer gaan werken door het veranderende uur, dit kan voor ongewenste problemen gaan zorgen.

3. Verander de tijd van je horloge en telefoon

Zodra je het vliegtuig in stapt, kun je je horloge en de tijd op je telefoon alvast aanpassen naar de tijdzone van je vakantiebestemming. Zo word je mentaal al voorbereid op die tijdzone en hoef je niet steeds te rekenen hoe laat het daar nu precies is.

4. Ga slapen volgens het dagritme van jouw vakantiebestemming

Stap jij overdag op het vliegtuig maar is het op jouw vakantiebestemming op dat  moment nacht? Probeer dan tijdens je vlucht ook te gaan slapen zodat je gelijk in het ritme van jouw bestemming zit. Dit verkleint de kans op een jetlag.

5. Vermijd blauw licht

Wil je gaan slapen tijdens je vlucht om het in het juiste ritme te komen, vermijd dan blauw licht. Dit licht is het licht dat op bijvoorbeeld je telefoon, laptop of televisieschermen afgeven. Onze hersenen refereren dat aan daglicht, waardoor je dus langer wakker blijft. Wil je toch je telefoon of laptop gebruiken, zet deze dan op nachtmodus. Hierdoor wordt het blauwe licht geblokkeerd.

6. Doe de eerste dag rustig aan

Ga op jouw eerste vakantiedag niet gelijk hele actieve dingen ondernemen, maar doe   het rustig aan. Neem de tijd om te acclimatiseren. Geniet van de zon, maak een fijne wandeling en plan alvast wat je de komende dagen wilt gaan doen.

7. Geniet van de frisse lucht

Is het dag op het moment dat je aankomt op jouw vakantiebestemming? Ga dan lekker   naar buiten! Geniet van de frisse lucht, dit zorgt voor een goede hydratatie na de droge lucht in het vliegtuig. Tevens zorgt het daglicht van de zon ervoor dat het hormoon Melatonine tegen wordt gehouden, dit hormoon zorgt ervoor dat je moe wordt. Ga dus volop genieten van de zon!