vliegangst overwinnen

Tips om vliegangst te overwinnen

Heb je vliegangst, dan ben je niet de enige. Meer mensen hebben er last van dan je denkt. Ongeveer 35 procent van de mensen heeft vliegangst. Wij vertellen je graag meer over de vliegveiligheid en geven je enkele tips om van je vliegangst af te komen.

Waar ben je bang voor?

De meeste mensen met vliegangst zijn bang dat het vliegtuig neerstort. Toch hoef je daar niet bang voor te zijn. Wereldwijd is de kans dat je iets overkomt terwijl je auto rijdt 113 keer groter, dan de kans dat je een ongeluk krijgt met een vliegtuig. In 2019 kwamen er volgens de cijfers van het EASE Annual Safety Review 0 mensen om het leven in de commerciële luchtvaart binnen Europa.

Turbulentie

Veel mensen zijn bang voor turbulentie, dat is niet nodig. Turbulentie is niets anders dan luchtstromen waar een vliegtuig doorheen vliegt. Vergelijk het met de golven op de zee. Turbulentie is vervelend, maar het is net zo normaal als mist en regen. Turbulentie komt vaak voor bij instabiele lucht, bijvoorbeeld bij een grens voor warme en koude lucht of in de buurt van onweerswolken. Ook kan turbulentie voorkomen rondom bergen.

Turbulentie is niet gevaarlijk voor het vliegtuig. Een vliegtuig is ontworpen om door turbulentie te vliegen. Als er storm of onweer op komst is, kunnen de piloten daar omheen vliegen. De moderne vliegtuigen zijn uitgerust met een weerradar.

Als er tijdens de vlucht turbulentie is vraagt de piloot je om je gordel vast te doen, ook zal het lampje gaan branden om de stoelriemen vast te doen. De crew stopt op dat moment met de service aan boord en doet ook een gordel om. Heb je een deken om, doe dan de gordel vast over je deken, zo kan de stewardess in één oogopslag zien of je een gordel om hebt.

Voor vertrek

Een goede voorbereiding helpt om je vliegangst tegen te gaan. Wees goed voorbereid, zorg dat je koffer is ingepakt, je reispapieren en je paspoort klaar liggen en drink de avond voor vertrek geen alcohol. Het angstgevoel kan worden versterkt door alcohol en cafeïne. Vertrek op tijd van huis richting het vliegveld, zo kun je nog even relaxed rondneuzen op het vliegveld en begint je vakantie een stuk beter!

Vliegangst aan boord

Als je eenmaal aan boord bent, ben je waarschijnlijk niet de enige met vliegangst. Zet een muziekje op of neem een fijn boek mee. Dat geeft afleiding. Adem rustig door in je neus en weer uit door je mond. Een vliegtuig zit vol techniek, hoor je een geluid of zie je een lichtje? Daar is dan waarschijnlijk een hele logische verklaring voor! Probeer te ontspannen en te genieten van de vlucht, je gaat tenslotte op vakantie!

Benieuwd naar goedkope vliegtickets van dit moment? Vergelijk airlines en bestemmingen via Condors.nl!