VLIEGTUIGMAATSCHAPPIJ

Vliegtuigmaatschappij failliet? Zo krijg je toch je geld terug!

Een vliegtuigmaatschappij die failliet gaat, onmogelijk is het niet. Echter is het wel erg vervelend, zeker als je veel geld voor je vliegtickets hebt betaald. Wij geven je graag een aantal tips zodat je jouw geld geld toch terug krijgt!

Betaal met creditcard

De beste tip die we je kunnen geven is: betaal je vliegtickets met een creditcard. De meeste creditcards bieden aankoopbescherming, wat betekent dat je aankoop bij bijvoorbeeld een faillissement verzekerd is. Het is bij veel vliegtuigmaatschappijen ook mogelijk om je ticket met iDeal te betalen, maar in dat geval heb je geen recht op compensatie. Controleer van te voren wel even of jouw creditcard aankoopbescherming aanbiedt.

Claim indienen

Als jouw vliegtuigmaatschappij failliet is en je hebt je tickets betaald met een creditcard, kun je met onderstaande stappen een claim indienen bij jouw creditcardmaatschappij.

Probeer er uit te komen met de vliegtuigmaatschappij

Probeer er eerst uit te komen met de failliete vliegtuigmaatschappij, voordat je een claim gaat indienen via je creditcard. Verzamel bewijs van alle correspondentie en benader de vliegtuigmaatschappij actief. Het bewijsmateriaal van de correspondentie moet je uiteindelijk overhandigen aan de creditcardmaatschappij. Natuurlijk kun je altijd al contact opnemen met je creditcardmaatschappij om informatie op te vragen wat je kunt doen.

Via je creditcard een claim indienen

Als de vliegtuigmaatschappij je niet verder helpt, kun je een claim indienen via je creditcard. Via de website van de maatschappij kun je een formulier invullen met alle gegevens over de betaling en de bewijsstukken van de correspondentie. Zorg er voor dat je binnen een paar weken na het faillissement een claim indient.

Wachten

Je claim is ingediend bij de creditcardmaatschappij, nu moet je wachten totdat de maatschappij jouw aanvraag beoordeeld. De creditcardmaatschappij legt jouw claim voor aan de failliete vliegtuigmaatschappij. De vliegtuigmaatschappij krijgt ook de kans om zich te verweren en bewijsstukken aan te leveren. Dit kan enkele weken duren.

Verweer

Nadat de vliegtuigmaatschappij het verweer heeft aangegeven bij de creditcardmaatschappij, komt de creditcardmaatschappij weer terug bij jou. Als je het eens bent met het verweer van de vliegtuigmaatschappij, dan wordt het onderzoek gesloten en krijg je geen geld terug. Ben je het er niet mee eens, dan moet je zelf een verweer schrijven. Je verweert je tegenover de creditcardmaatschappij, niet tegenover de vliegtuigmaatschappij. Je moet je bank overtuigen dat je recht hebt op aankoopbescherming.

Geld terug krijgen

De creditcardmaatschappij geeft aan binnen welk termijn zij een beslissing gaan nemen. Als je na dit termijn nog niks hebt gehoord, wordt de zaak automatisch gesloten en ontvang je sowieso je geld terug. Al met al kan het enige tijd in beslag nemen voordat je je geld terug krijgt, maar als het gaat om enkele honderden euro’s is het absoluut de moeite waard!